Különleges kialakítás, rugalmasság és környezettudatosság – a budapesti irodapiac 3 fontos trendje

A szállodaként, illetve irodaházként 2023-ra újjáéledő egykori Radetzky-laktanya a budapesti irodapiac különleges szereplője lesz. A Bem Center egyedi kialakításának, speciális szolgáltatásainak és környezettudatosságának köszönhetően is úttörőnek számít majd a főváros közel 4 millió négyzetméternyi irodaállományát tekintve.

Budapesten jelenleg 3 955 600 négyzetméter irodaállomány áll rendelkezésre a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai szerint. A piacon jelenleg még mindig érezhető a koronavírus-világjárvány okozta bizonytalanság, de a kereslet és a megkötött bérleti tranzakciók száma is növekszik, így a következő évekre óvatos optimizmussal tekintenek a szereplők. Milyen tényezők tesznek vonzóvá egy budapesti irodaházat 2022-ben? Három fontos szempontot jártunk körül az alábbiakban.  

Különleges kialakítás és szolgáltatások

A bérlők számára presztízst jelent és a mindennapi működés szempontjából is kiemelkedően értékesnek számít egy-egy különleges konstrukció, valamint néhány egyedi szolgáltatás.

A Bem Center e tekintetben úttörőnek számít Budapesten: egyedülálló hotel-irodaház szinergiájának köszönhetően az irodaház bérlői számára számos, a szálloda részeként működő funkció válik elérhetővé” – fogalmaz Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzser.

Az elegáns és innovatív, mintegy 18 000 négyzetméteres Duna-parti irodakomplexum bérlői a hotel számos szolgáltatását használhatják: rendezvény- és tárgyalótermeket, privát szobákat bérelhetnek a fontosabb céges megbeszélésekhez, és csupán pár lépésre orvosi szolgáltatást, fitnesz centert, fine food élelmiszerboltot is igénybe vehetnek.

Rugalmasság, minden téren

A koronavírus-világjárvány elmúlt két évében a rugalmasság vált az egyik elsőszámú követelménnyé az irodapiacon, gondoljunk akár a bérleti díjakra, akár az irodák belső kialakítására. Megnövekedett például az ideális távolság az egyes munkaállomások között, és a kisebb tárgyalótermek is azt a célt szolgálják, hogy minél kevesebb kollégának kelljen egy térben csoportosulnia.

A home office eleinte kényszerűen terjedt el, azonban a legtöbb munkahelyen bevált, így sikerének köszönhetően a korlátozások feloldása után is megmaradt a legtöbb munkahelyen, általában hibrid formában. Ehhez a trendhez az irodák is igazodnak, akár a nagyobb egy főre jutó térrel, akár a digitalizáció, a távoli munkavégzés további elősegítésével.

Környezettudatosság

A környezettudatosság egyre fontosabb szempont a mindennapjainkban, így a munkahelyünkön töltött időben is.  Az irodai környezetnek segítenie kell abban a munkavállalót, hogy munkaidejében is hű maradhasson azokhoz az elvekhez, amelyeket magánéletében fontosnak tart – például gyűjthesse szelektíven a szemetet, minél több élő növény vegye körül vagy éppen biciklitárolóban őriztethesse kerékpárját. 

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a modern irodaállomány mintegy kétharmada rendelkezik valamilyen zöld minősítéssel Budapesten és a térségben. Biró Miklós kiemeli: a Bem Center ezen a téren sem kivétel: a tervek szerint a LEED zöldépület-minősítő rendszerben GOLD minősítésű lesz majd a komplexum, vagyis a fenntarthatósági szempontok szerint kiemelkedően jó választásnak bizonyulhat a bérlők számára.